TY - JOUR ID - 63712 TI - استخراج و وزن دهی شاخص های معرف اصول حکمرانی آب کشاورزی در شبکه های آبیاری و زهکشی خوزستان JO - تحقیقات منابع آب ایران JA - IWRR LA - fa SN - 1735-2347 AU - دحیماوی, عادل AU - آخوند علی, علی محمد AU - شیروانیان, عبدالرسول AU - برومند نسب, سعید AD - دانشجوی دکتری منابع آب، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز. AD - گروه هیدرولوژی و منابع آب دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز AD - استادیار بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویجی- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس AD - استاد گروه آبیاری وزهکشی، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز. Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 14 IS - 4 SP - 226 EP - 238 KW - بردار ویژه KW - حکمرانی خوب KW - روش دلفی KW - شاخص KW - مدیریت منابع آب DO - N2 - اصول شفافیت، مشارکت، پایداری، استاندارد‌سازی، نظارت و اثربخشی به عنوان اصول اساسی حکمرانی خوب در مدیریت منابع آب می باشند. در این تحقیق ابتدا، استخراج شاخص‌های معرف اصول حکمرانی آب کشاورزی در استان خوزستان با استفاده از روش دلفی در دستور کار قرار گرفت. سپس وزن هر یک از شاخص‌های استخراج شده، با استفاده از مدل بردار ویژه محاسبه گردید. داده‌های مورد نیاز با طراحی پرسشنامه‌های تخصصی و با استفاده از نظرات متخصصین آب و خاک استان خوزستان به دست آمد. بر اساس نتایج مطالعه، 16 شاخص به عنوان شاخص‌های معرف اصول حکمرانی آب استخراج شدند. همچنین نتایج نشان داد، شاخص‌های مدیریت منابع آب از اصل شفافیت، خودگردانی نظام بهره‌برداری آب کشاورزی از اصل مشارکت و آماده بکار بودن پمپ‌ها از اصل استاندارد‌سازی با مقادیر عددی 211/0، 155/0 و100/0 دارای بیشترین وزن و شاخص‌های دور آبیاری از اصل پایداری، کارایی مدیریت برق تأسیسات از اصل استاندارد‌سازی و نرخ نزاع آبیاری از اصل نظارت، با مقادیر عددی 017/0 ، 019/0 و 027/0 کمترین وزن را به خود اختصاص دادند. از طرفی دیگر، مجموع مقادیر عددی وزن شاخص‌ها نشان می دهد که در مدیریت منابع آب شبکه‌های آبیاری و زهکشی خوزستان، اصول شفافیت، مشارکت و استاندارد‌سازی در مقایسه با اصول پایداری، نظارت و اثربخشی، بیشتر مورد توجه متخصصین علوم آب وخاک این استان، قرار گرفته است. UR - https://www.iwrr.ir/article_63712.html L1 - https://www.iwrr.ir/article_63712_3342b29280ccd0687de69d4386bf0b51.pdf ER -